2012/07/30

Marängtårta med blåbär

Förra helgen blev vi bjudna på lunch hos min svärmor, desserten skulle vara mitt bidrag men... vad då tänkte jag...en tårta kanske...mmmmm....nej något annat det här gången, då kom jag på att jag hade några äggvita i kylskåpet och egen plockade blåbär.....dalaaaaaa.

Enkelt, lätt att göra och super-duper gott.
Marängen jag använder är Schwiz-Maräng 

Hur gör jag den, här är receptet.

150 g äggvita (4 eller 5 ägg) kan variera beroende på äggstorlek
300 g florsocker
1/4 tsk salt
5 - 6 droppar citron eller limesaft

Om man vill, lägg några droppar vaniljessens.

Blanda äggvita och salt, lägg den i en skål och värm den i vattenbad (se till att vatten inte når skålen bara).
Tillsätt florsocker lite i tagen och blanda kraftigt tills sockret har löst sig.
Obs! det bildas små klumppar av socker, de ska försvinna.

När socker och äggvita är väl blandat ta bort den från värmen och vispa den på höghastighet.
När marängen börjar att bli hård lägg på citron eller lime och när den är klart blanda ner essensen  och vispa lite till.

Marängen är klart när den är så pass hård att det bildas taggar.

Blåbärskompott.

2 dl blåbär (färsk eller fryst)
1 dl socker
citronsaft, 1/2 citron
1,5 tsk potatismjöl

Koka upp blåbären med socker och citronsaft, ca 1 minut. 
Ta lite av blåbärssaften och rör potatismjölet i den (saften ska inte vara varm annars blir det klumpar)
Blanda sedan ner med resten av blåbären och rör om.



Bred marängen på en ungform, gör en grupp i mitten.
Grädda den i ca 1 timme eller tills den har fått lite färg.
Låt svalna lite lägg på blåbärskompotten och vaniljkräm i mitten.
Den här gången körde jag med färdig marzánsås.
 



FÄRDIGT!!

2 kommentarer:

  1. åh de här ser ju supersmarrigt.så gott med blåbär

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är nog en av mina favorit desserter, dessutom jag älskar blåbär.

      Radera