2012/11/22

Spansk Chokladtårta till Farsdag

Äntligen har jag lite tid över för att publicera detta inlägg och några till hoppas jag.

Min man är helt galen i choklad och speciellt mörk choklad, han njuter så otroligt mycket av varje lilla bit....det var inte alls svårt att välja.

Jag kom ihåg att, för kanske 15 år sedan hittade jag ett recept på en spansk chokladtårta, jag måste erkänna, då fuskade jag rejält...tårtbotten köpte jag färdig, till fyllningen tror jag använde vanlig ljus choklad.
Men nu...Nu är det en annan sak.

Tårtan är riktigt god och smarrig; för er alla choklad älskare...ni måste prova den...absolut den bästa choklad tårtan jag har testat...om man gör den på riktigt...ingen fusk alltså.

Tårtbotten:
100 g smör
1dl socker
4 äggulor
1 ägg
100 g mörk choklad
(jag testade med nya geisha mörk choklad, fantastisk gott)
2 1/2 msk socker
1 dl vetemjöl
70 g sötmandel (om man vill)

Indränkning:
1 stor kopp kaffe
1 msk socker
2 msk kakaopulver

Botten:
Vispa socker och smör luftigt. Tillsätt äggula en i taget och det hela ägget, och rör om.
Smält chokladen, och rör snabbt ner den.
Vispa äggvitorna och socker till hårt skum och blanda ner den i chokladmassan, försiktigt.
Vänd smeten i en smord form på 24 cm och grädda i 180 grader 40-45 min
Testa med en sticka om botten är färdigt och låt den svalna.

Indränkning:
Blanda alla ingredienser
Dela tårtan, fukta tårtan med detta.
Den undre får inte fuktas så att det rinner igenom, dränk in den övre botten rikligt.

Tryffelfyllning:
250 mörk choklad
3dl vispgrädde
2-3 cl konjak (kan uteslutas)

Smällt chokladen i mikron på låg effekt
Chokladen ska vara 45-50 grader annars är den svårt att blanda med grädden.
Vispa grädden, inte alltför hårt.
Blanda snabbt 1/3 av grädden med den varma chokladen.
Blanda resterande grädden och smaksatt med konjak.
Fyll tårtan med tryffeln och låt den stå i kylen tills den stelnat.


Chokladglasyr:
1 1/2 blad gelatin
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
1 dl socker
3 msk kakao
100 g mörk choklad. 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Blanda vatten och grädde och låt koka upp.
Blanda socker och kakao och rör ner i grädden.
Brytt chokladen och rör ner den heta vätskan.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i chokladsåsen.
Låt svalna tills det tjocknar.
Placera tårtan på ett galler och täck med den tjocka chokladglasyren.
Låt stelna och flytta till ett tårtfat.

Dekorationer är gjorda i sockermassa.


6 kommentarer:

  1. Ja älskar choklad och njuter oxå för fullt.Choklad ska man absolut inte fuska med,har alltid lyxchoklad,snäppet godare
    den ser otrolig god ut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig ju bättre choklad man använder desto godare godare tårtan blir eller desserten.

      Radera
  2. Hur mycket kakao ska det vara i glasyren? Ser inte det nånstans... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rebbeca,
      Du har rätt jag har missat det, kolla nu receptet är uppdaterad.

      Radera