2012/05/14

Tårtbotten

Gud vad tiden går fort, jag har velat att skriva några inlägg både recept och steg-fö-steg beskrivningar men har inte hunnit riktig...nu ska ta itu saken, annars blir det aldrig.

När jag började att baka tårtor hade absolut ingen aning om varken tårtbottnar eller fyllningar. Jag letade efter på nätet och hittade den populära tårtbottenrecept "Lika delar", jag testade den ett tag...tyvärr fick jag aldrig en riktigt hög och fin tårtbotten, under tiden gick jag på en tårtkurs och bland annat fick vi ett tårtbottenrecept och när jag provade den blev jag helt sålt.
 

Jag vill dela med er detta recept.

På bilderna nere kan ni se skillnaden på tårtbottnar.

Tårtbotten med "Lika delar recept"
Tårtbotten med mitt recept.

Till en 20cm bakform

5 ägg
150 g strösocker
150 g mjöl
5 g bakpulver (kan uteslutas)
1 tsk av någon smakessens eller arom (kan uteslutas)
 Gör så här:

1.Sätt ugnen på 165/170 grader
2.Blanda ägg och socker i en kastrull, värm i vattenbad tills socker har löst sig eller (om du har en termometer) tills blandningen har nått 37-40 grader.
Enklast är att värma den i riskokare.

3.Sen ska du vispa blandningen vitt och pösigt, hur vet man att den är färdig, ja, när du kan rita en bokstav och den inte försvinner då och bara då är färdig vispad. (se på bilden).
Det kan ta mellan 15 till 20 minuter med vanligt visp och knapp 10 minuter med köksmaskin.
4.Sikta ner mjölet och bakpulver i smeten, blanda väl och försiktigt, jag gör så: kör 3 varv  runt skålen men slickepott och den 4de tar jag från mitten upp, på det sättet försäkrar jag mig att all mjöl blandas väl, det är bara fortsätta till allt är riktigt blandat.

5.Vänd ner smeten i en färdig kläd bakform och in i ugnen, bakningstid kan variera beroende på ugnen, för mig brukar det räcka med 35 minuter, jag känner av med sticka om de är färdigt och kom ihåg att inte öppna ugnslucka innan de 20 första minuterna har gått annars sjunker kakan.
6.Låt den kallna, typ i 5 min (jag vänder kakan upp och ner så fort jag tar ut den från ugnen för att den blir jämt och fint).
7.Låt den vila ett dygn innan du delar på den, om du ska frysa kakan då ska den frysas när den är halv kallt.
 Här kommer en liten tabell på de olika satser vid olika bakformar.
Bakform          Ägg Socker Mjöl Bakpulver
12                2 60  g 30  g 1 g
18                3 90  g 60  g 1,5 g
20              5
150 g 150 g 5 g
25              6
180 g 180 g 5 g
28             8
240 g 240 g 5 g
30             9 
270 g 270 g 5 g
35          10  
300 g 300 g 5 g

 Lycka till!!


5 kommentarer:

 1. Hej!!
  Vilken smart tabell...Alltid roligt att testa något nytt så jag kanske ska testa denna tårtbotten nästa gång...!:)
  Jo har du något recept på hyllan utan ägg? Min syster tål inte ägg nämligen men jag vill ju göra en tårta som hon oxå kan äta ibland...
  Tack på förhand...
  Kram på dig
  //Anna

  SvaraRadera
 2. Hej!! Tack för denna recepten det blev en perfect föddelsedagstårta...
  Hälsningar
  Antonio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Antonio,
   Vad roligt att tårtan blev bra.

   Radera
 3. Hej!

  Jättebra med tabell. Har precis köpt en 28cm form och letade en massa för att hitta recept för en sådan form. Tur att jag sprang på din sida :) En liten fråga. har du någon gång gjort en marsipantårta till en 28cm form? Jag ska för första gången göra en marsipantårta i helgen och undrar hur många marsipanlock jag kan tänkas behöva? Typ färdigköpta från ICA? Man får väl kavla till dem lite antar jag så de går omlott på varann om de behöver bli större. Hälsningar/Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina, jag är jätte ledsen att jag inte svarat tidigare men har varit på semestern och det är nu som jag kollar min bloggen.
   Hoppas att du kunde fixa din tårta, säkert blev den super bra.
   /Gladys

   Radera