2012/07/22

Körsbärspaj

Mina och grannars barn plockade en hel del körsbärs från gårdsträdet förra helgen, när de var klara kom hem till mig och sade, eftersom det är du som bakar jätte goda tårtor kan du inte baka paj...snälla.

Så, det var bara ta fram receptpärmen och leta efter en smarrig och enkel pajrecept.

Pajdegen:

200 gram  smör
5 dl  vetemjöl
0,5 dl  strösocker
0,5 dl  vatten
1 st  äggula, för pensling   (kan uteslutas)

  
Körsbärsfyllning:

0,5 l  körsbär
3 msk  potatismjöl
1 dl  vatten
2 dl  strösocker
Gör pajdegen:
Tärna smöret, blanda med mjöl och socker i en bunke och arbeta med hjälp av en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Ställ den i kylen.
Plasta in resten av degen och lägg på köksbänken

Fyllning:
Skölj och kärna ur körsbären. Blanda potatismjölet med lite vatten. Häll blandningen tillsammans med resten av vattnet och socker i en kastrull. Tillsätt körsbären och koka under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna.

Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut resten av pajdegen (jag tog ca 1dl mer mjöl när jag kavlade av). Skär den i 2 cm breda remsor, långa nog att täcka pajformen.
Häll fyllningen i pajskalet.
Lägg på remsorna som ränder, tvärs över pajformen och tryck fast dem i kanterna.
Pensla remsorna med äggula.

Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter.
Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 40 min.
Flytta upp pajen i ugnen om den inte får tillräckligt med färg.

5 kommentarer: