2013/01/21

Mina första macarons fyllda med chokladtryffel.

Länge har jag velat testa att göra macarons men det man läser på de flesta bloggs är att det är inte alls lätt att lyckas....till slut vågade jag och testade med detta recept.

Super enkel att följa och jag tycker att så svårt var det inte, visst måste man öva lite storleken på macarons men nu finns de jätte fiffiga macaronsmatta som jag tänker köpa snart...hur kan man misslyckas med en sådant.

En sak till som kan vara lite jobbigt, iaf första gången....När är de färdiggräddad? och det vet man inte riktigt, kan tycka att många även de bästa slänger en del just på grund av det.

Mina tips, var noggranna med receptet och följe den, köp mattan, låt macarons vila minst 45 min innan gräddning, detta för att macarons inte spricka och tappa formen.

Lycka till!

Receptet kommer från Pice of Cake, den är så bra.

http://cheesecakedream.blogspot.se/2010/09/franska-macarons-med-hallon-vitchoklad.html

Foto by Nyree30 st macarons beroende på storleken av varje del.

120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker

För sockersirapen:

150 g socker
50 g vatten

Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp sockersirapen till 118 grader, häll därefter ner den heta sirapen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 10 min, smeten ska kylas ner samt få en glansig fin konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret i en annan bunke. Blanda mandelmjölet med de resterande 60 g av äggvitan. Vill du färga macarons då är det dags nu.


Nästa steg är det kritiska steget. Det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt, snarare "vika in" marängsmeten. Börja med ca 3 dl av marängsmeten som du blandar med mandelblandningen, detta för att lättare kunna blanda i resten av marängen. Vik försiktigt in resten av marängen, några omrörningar för mycket och smeten kan vara förstörd, så var försiktiga! 


Klä ugnsplåtarna. Spritsa ut små macarons, se till att inte spritsa ut dem för nära varandra. Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ca 45 min, detta för att ytan ska hinna torka lite så att de inte spricker så enkelt i ugnen. Grädda i 155 grader i ca 12-15 min. Låt macaronsen svalna och fyll med valfri fyllning.


 2 kommentarer:

 1. Vad kul att du äntligen gjort dem,avisst är de lätta och göra.har oxå haft turen och lyckas med dem från första gången.Har en lekue matta hemma,jättebra verkligen.
  dom blev jättefina och låter så gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Simone,
   Jag har inte testad med andra recept men det här var så bra att jag kommer att fortsätta med den och så fort jag kan ska köpa mattan.

   Radera